fbpx

Wajib bawa losyen SUCHI ketika travel

Assalamualaikum,
Setiap tahun, semakin ramai rakyat Malaysia yang akan keluar negara tidak kiralah sama ada ingin menunaikan Umrah, melancong atau urusan kerja.

Ada yang pergi ke Turki, ada yang ke Korea, ada yang ke negara matahari terbit dan yang paling best, ada yang pergi ke Jurusalem tau.

Tapi,

“Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik di negeri sendiri”

Apa maksudnya tu?

Walau pun best di negeri orang, negeri kita tetap menjadi pujaan di hati kita. Betul kan? Cewahh.

Kadang kadang, sebelum ke negeri orang, kita ni tak mengkaji.
Kita tak kaji tentang budaya, cuaca, bahasa dan sebagainya.
Last-last, kita sendiri yang menderita semasa melancong. Kesian.

Posting kali ini saya ingin bercerita mengenai CUACA di Turki.

Cuaca di turki sangat sejuk…

Gambar semasa di Bursa, Turkey

Semasa saya pergi kesana dalam bulan april 2018, saya sempat ke Bursa dan bermain salji di sana.

Tapi nasib baiklah saya sempat memakai losyen SUCHI di kaki dan seluruh badan kerana badan sudah naik merah kerana gatal gatal dan cuaca yang sangat sejuk dan kering.

Cuba bayangkan kalau saya tak bawa losyen SUCHI ni semasa di sana, fuhh, mesti sakit kan. Percayalah, anda memang kena bawa satu botol.

Bibir mula pecah…

Saya duduk di dalam kapal terbang dari Malaysia lebih kurang 9-10 jam. Bayangkan anda duduk di dalam aircond lebih dari 5 jam pun anda dah tak senang duduk kan.

Di kapal terbang saya sudah mula pakai pelembap Bibir SUCHI ni sebab ianya mempunyai beeswax dan shea butter yang bagus untuk bibir pecah.

Memang efektif…

Ya, tak dinafikan pelembap bibir SUCHI ni macam ada magic ingredients atau natural remedies yang tersendiri.

Alhamdulillah bibir tidak pecah dan berasa sangat selesa.

Happy, Alhamdulillah

Nasihat saya, sebelum ke luar negara, make sure anda kaji dahulu latarbelakang negara yang anda akan pergi terutamanya cuaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *