fbpx

MEROKOK DI TANAH SUCI

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Budaya merokok memang tidak asing lagi untuk semua negara. Bahkan di tanah suci juga, ramai yang menghisap rokok di luar-luar kedai, tepi-tepi jalan dan sebagainya. Hal ini kita dapat lihat bukan sahaja pada musim umrah, pada musim haji juga ada saja kita lihat jemaah yang merokok tidak kira negara mana sekalipun . Jemaah Malaysia tidak terkecuali untuk termasuk dalam radius tersebut. Ada dari kalangan mereka yang membawa sejumlah rokok yang banyak daripada Malaysia kerana meraka tahu rokok-rokok yang dijual di Madinah atau Mekah amat mahal.

Namun begitu, ada kawasan-kawasan tertentu yang dijadikan kawasan dilarang merokok. Walaupun terdapat kawasan yang dilarang untuk merokok, macam biasalah manusia ni masuk telinga kanan keluar telinga kiri apabila ditegur tetap juga berbuat bende yang dilarang.

Rokok yang dijual

Secara kesimpulannya, tidak ada larangan merokok di tanah suci ataupun dikenakan dam apabila merokok. Namun begitu, sebagai seorang muslim sejati persiapkanlah diri anda apabila mendapat tawaran untuk menjadi tetamu Allah SWT.

Yang mana merokok, paling terbaik adalah dengan berhenti dan paling tidak pun, kurangkan merokok apabila sudah sampai di sana kerana bagi saya, peluang untuk sampai ke tanah suci tidak semua boleh dapat, jadi apabila anda salah seorang yang bertuah gunakanlah peluang itu dengan sehabis baik dengan perbanyak melakukan ibadah.

Untuk pembelian barangan Kosmetik ke Haji dan Umrah Suchi anda boleh klik disini

Tagged ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *